Екскурзия до седемте езера на Рила

За пръв път посетих езерата в края на 2013 година. И гостите им им бяха мнозина, но като че ли популярността на езерата нарасна твърде рязко през последните две години. И вие, драги читатели, ако не сте били никога там, а ви се ходи, попаднали сте на правилното място – тук ще ви запозная с някои особености при изкачването, както и с необходимата подготовка, разходите и други подобни. Ето съвети и идеи за това което Ви предстои, а вие ще намерите подходящата туристическа агенция след това.Започваме!

През кой сезон ще се качите на езерата? Метеорологичните условия са различни през всеки от сезоните. Например, ако отидете през пролетта, ще ви е необходима една екипировка, а през лятото – друга, през есента и зимата пък условията са съвсем различни. Ала има едно основно правило при изкачване на планина – винаги си носете топли дрехи, по възможност непропускащи вода. Ще ви разкрия “тайна” – през 2014 година имах възможност да посетя езерата през всичките сезони.

Разбира се, най-красиво е през пролетта, когато цветята са разцъфнали, обагрили са планинските склонове, а слънцето приятно, топло грее, без да изгаря кожата. Чудно природно великолепие! Тогава, в пролетта на 2014 г, изкатерих езерата по къси панталонки спортна тениска – времето го позволяваше. Ала в раницата си предвидливо носех суитчер и дълъг анцуг, които впоследствие ми потрябваха.

Както грееше слънчицето, изведнъж се смрачи и температурите паднаха рязко. Със сигурност щях да настина, ако нямах топли дрехи. Универсалното планинско снаряжение трябва да включва: топли дрехи (по възможност непромукаеми), вода (повече, отколкото можете да изпиете), качествена храна (без вафли, солети и други подобни. Пригответе си огромни сандвичи със зеленчуци и белтъчини), нож (не се знае за какво може да потрябва!) и стабилни обувки. Никога не излизайте в планината с чехли. А пък веднъж някакъв човечец, очевидно неопитен, изкачваше езерата с чехли между пръстите.

Това е най-лошото нещо, което бихте могли да си причините, защото: ·Ходенето не е удобно; ·Краката ви ще се наранят от безбройните камъчета из пътя; ·Не можете да поддържате постоянна скорост. Обърнете внимание, че туристическите планински пътеки не са асфалтирани или облепени с плочки – те прорязват диви местности, където ще ви е по-удобно да се придвижвате боси, отколкото с чехли! Изберете за прехода си, без значение дали ще е до езерата или до друга местност, здрави планински обувки – по възможност непромукаеми, с дълбоки грайфери за добро сцепление и висока стабилност. Избягвайте тежките кубинки – макар да са добри обувки, те са твърде тежки и ще ви уморят бързо.

Вместо тях, препоръчвам маратонките за пресечен терен – леки и удобни са. И не на последно място – изключете телефона си. Нали отиваме в планината, за да се откъснем от цивилизацията, да преборим стреса и изгоним ежедневните неприветни задачи? Ако това е така, кому е потребен чатът в социалните мрежи, когато сте из планината? Всичко това може да стане с любезното съдействие на CALISTO TOURS.