6 причини за стреса

Има много статии и книги, посветени на темата стрес.

Но какво е точно стресът?Стресът се определя като състояние на умствено или емоционално напрежение, причинено от неблагоприятни обстоятелства.В един или друг момент повечето хора се справят с чувството на стрес. Всъщност, едно проучване доказва, че 33% от  хората в зряла възраст съобщават, че изпитват високи нива на стрес. Състоянието е свързано с дълъг списък от физически и психически симптоми.Тази статия ще разгледа 6-те най-чести

Симптоми на стрес.

  1. Акне

Акнето е един от най-видимите начини, с които стресът често се проявява.Когато някои хора се чувстват стресирани, те пипат лицата си по-често. Това може да разпространи бактериите и да допринесе за развитието на акне.В допълнение към стреса, други потенциални причини за появата на акне включват: хормонални промени, бактерии, излишък на мазен себум блокирани пори.

  1. Хронична болка

Болките са често срещано оплакване, което може да е резултат от повишените нива на стрес.Изследвания от по ново време показват, че повишените нива на кортизол – хормон на стреса – могат да бъдат свързани с хроничната болка.Освен стреса, има и много други фактори, които могат да допринесат за развитието на  хронична болка, включително състояния като стареене, наранявания, лоша стойка и увреждане на нервите.

  1. Главоболие

Много изследвания показват, че стресът може да е виновник за появата на главоболие. Ново проучване на 267 души с хронично главоболие установява, че някакво стресово събитие предшества развитието на хронични главоболия при около 45% от случаите. Други често срещани причини за главоболие  са: липса на сън, прием на алкохол и дехидратация.

  1. Намалена енергия и безсъние

Хроничната умора и намалените енергийни нива могат да бъдат причинени и от продължителния стрес. Той може също да наруши съня и да предизвика безсъние, което може да доведе до  отпадналост.Други фактори, които играят роля в намаляването на енергийните нива, включват: дехидратация, ниска кръвна захар, неправилна диета или проблеми с щитовидната жлеза.

  1. Често боледуване

Ако смятате, че непрекъснато имате настинки, то може да бъде виновен пак стресът. Той може да окаже влияние върху имунната система и да предизвика повишена чувствителност към инфекции.Необходими са повече изследвания върху хората, за да се разбере сложната връзка между стреса и имунитета.Въпреки това, стресът е само една част от пъзела, когато става въпрос за имунното здраве. Слабата имунна система може да бъде резултат и от лоша диета, ниска физическа активност и някои имунодефицитни заболявания.

  1. Промени в либидото

Много хора са с отчетливи промени в интимния си живот по време на стресови периоди. Реално високите нива на стрес негативно повлияват интимното желание и възбудата при хората.Има и много други потенциални причини за промени в либидото, включително хормонален дисбаланс, умора и психологически причини.

Вярваме, че статията е била полезна и всеки може да установи дали има прекалено високи нива на стрес с тези симптоми.

Източник: https://fitnesizdrave.com/