Топ места около София, които задължително трябва да посетите

Казват, че човек нищо не е видял от света, ако не е посетил поне веднъж България. И макар родината ни да разполага с много и различни места, в които можете да откриете древна архитектура и спираща дъха природа, ако търсите място в покрайнините на София, или сте турист, който за първи път идва в страната, то ето някои места, които не бива да пропускате:

Вземете си топло джакузи сред природата в с. Железница Можете да се насладите на истинска, отпочиваща и релаксираща „вана“ само на 23 км източно от град София в изворите на с. Железница. Местността разполага с 12 термални извора с тридесет градусова температура, разположени буквално сред дивата природа.

Интересен факт е, че още от древността, изворите са били добре познати на траките, а за това свидетелстват многобройните тракийски градежи в района. Мястото е подходящо за отдих и почивка сред природата, особено, ако сте от хората, които искат да се отърват от светлините и шума на големия градчрез кратко пътуване.

Разходете се по Златните мостове на Витоша

Едва на 12 км от София, разположени между Северен и Северозападен дялове на Витоша, се намират изключителните каменни блокове от сиенит (морени), носещи името Златните мостове. Те били наречени така заради жълтите лишеи, с които са покрити и които щом бъдат огрени от слънцето, засияват в златист цвят. Общо две теории се опитват да обяснят тяхното необичайно съществуване, според едната морените са в резултат от свличането на ледниците в края на Ледниковия период. А според другата са в резултат от блоковото напукване на витошкия монцонит. Каквато и да е истината, обаче овалните на форма камъни са буквално разположени върху коритото на река, а когато човек мине покрай тях, е възможно да долови тътен, идващ от водното течение. Смята се, че във водите на реката може да бъде открита и златна слюда, което още веднъж засвидетелства името на мостовете. Мястото разполага с прекрасни спиращи дъха гледки, от които се вижда цяла София.

Докоснете се до изкуството на природата в с. Кътина

Съвършени в своята пирамидална форма. Точно така можем да опишем сгушените в местността Кътина почвени образувания, наречени Кътинските пирамиди. Те се намират едва на 20 км от София и са чудесен пример за съвършенството, на което е способна природата. Причина за тяхното необичайно образуване е наблюдаващата се и до ден днешен почвена ерозия, която определено е впечатляваща гледка за всеки един посетител.

Открийте изящния свят създаден от флора и фауна в град Драгоман

Само 43 км от София Ви делят от мястото, на което времето е сякаш спряло и можете да се разходите из блато по създадени специално за целта дървени мостове. Местността наречена Драгоманско блато е известна с впечатляващите над 200 различни вида птици, някои от които са застрашени от изчезване. Богатото разнообразие на прелетни птици се дължи на преминаването на древния път Виа Аристотилис. Във водите на блатото се среща и хищното растение Алдрованда, което няма корен и се носи повърхността, хранейки се с различни насекоми. А за да наблюдавате това изящество от флора и фауна, ще е добре да имате под ръка и бинокъл.