Как да изпозлвате Facebook за да промотирате вашия хотел

Що се отнася до хотела ви, преди да стартирате социалните медии, трябва да си направите план. Той трябва да включва бюджета за промоция, съдържание и неговите източници, честота на публикуване, възможности за работа с инфлуенсъри и очаквани резултати. Присъствието на Facebook е от съществено значение, тъй като в настоящият момент това е най-голямата и най-посещавана социална мрежа в света. Шансът хората, които попадат във вапата таргет група, да имат профил там е голям.

Създайте страница

Има четири типа страници във Facebook: Личен профил, Събитие, Страница и Група. За бизнес дейност трябва да изберете страница или група. Може би основната разлика е ограничението в достъпа. Ако потребителят иска да се присъедини към групата, той подава заявка и собственикът решава дали да приеме или не. В този смисъл е по-добре хотелът да започне страница: няма ограничения, всеки може да следи актуализациите, без да е необходимо потвърждение. Създайте перфектната Facebook страница с някои лесни стъпки!

Стъпка 1. Позициониране

●Намерете една или две силни ползи от вашия хотел и се съсредоточете върху тях (например дейности на открито и семейни ваканции), а останалите споменавайте периодично. ●Старайте се да привлечете правилната аудитория към вашата хотелска Facebook страница. Не е важно само колко хора са харесали или последвали страницато, но и колко от тях наистина попадат във вашата целева аудитория и могат да се превърнат в гости на вашия хотел.
●Оптимизирайте бюджета си за реклами. Добре е да бъдете прецизни в таргетирането на аудиторията, тъй като само така ще може да постигате конверсии на приемлива цена.
●Публикувайте често и се стремете да ангажирате потребителите на страницата си – да харесват постове, да реагират, коментирати споделят. Това ще ви помогне да стигнете до повече хора. Игрите с награди също помагат да натрупате по-голяма база от последователи и разпознаваемост на бранда.

Стъпка 2. Достигнете до хората

Обхватът е мярка за това колко пъти хората са виждали вашите публикации или реклами. Много е важно да знаете колко контакти са имали с потребителя, защото всеки ден можете да вършите работа, която просто никой не вижда. Средно обхватът на даден хотелски пост е 200-300 души, което е много малко: в най-добрия случай това ще донесе няколко харесвания и най-много един преход към сайта. Посещенията или обажданията на сайта не се случват автоматично и за значителна реализация трябва да увеличите обхвата си. Всяка ваша публикация трябва да се види от 900-1000 души, на месец – десетки хиляди. Как да увеличите броя на гледанията е отделна тема, но основно това е рекламно популяризиране на публикации и самата страница. Ако нямате огромна аудитория,препоръчително е да използвате реклами, за да може съдържанието и офертите, които споделяте да достигнат до повече таргет потребители.

Стъпка 3. Участие

И така, публиката ви видя, но задачата ви ее да задържите вниманието й поне за няколко минути, за да я привлечете. Един от начините е анкетиране. Вторият вариант е да публикувате красиви изображения. Хотелите рядко публикуват висококачествени снимки. Можете да търсите добри снимки, подобни по дух и предмет, в Интернет. Снимката е първото нещо, на което хората обръщат внимание, така че има шанс след красива снимка хората да започнат да четат нещо. В резултат на това леко подготвената аудитория, която знае нещо за вас, ще отиде на сайта ви.

Стъпка 4. Уебсайт трафик

Насочвайте потребителите на страницата към сайта ви, било то с обикновени постове или в рекламни такива. Така те ще имат възможност да разгледат повече информация за хотела, удобствата, които предлагаме и най-важното, ако вече сте ги убедили, че си струва да отседнат именно при вас, те ще могат да направят директна резервация.