Топ 3 на местата за бънджи скокове в България

Вероятно на всеки от нас поне веднъж му се е искало да направи нещо лудо, било за да изпита себе си, било просто, за да получи доза адреналин в повече. Бънджи скокът е една от най-лесно достъпните възможности за това и все повече хора се престрашават да полетят към дъното на някоя бездна.

Е, не е толкова страшно, колкото звучи, пробвалите вече знаят това. Те вероятно са добре запознати и с подходящите за целта дестинации, но за начинаещите, ще представим нашия Топ 3 на местата за бънджи скокове в България.

Подбрахме ги не само, защото са сред най-известните, а и защото са достатъчни различни едно от друго, и съответно могат да допринесат за една по-разнообразна емоция.

Витиня

Ако сте решили да скачате от най-високото, това е вашето място. Мостът на прохода Витиня, който всъщност се нарича Бебреш, е най-високият виадукт не само в България, а и на Балканите въобще – цели 120 м. Освен, че е може би най-популярната бънджи дестинация у нас, той се намира на самата магистрала Хемус, така че не е никак труден за намиране. За софиянци и гости на столицата, отстои едва на 43 км. Местата за паркиране са непосредствено преди или след моста. На самия мост, естествено, е забранено. Помислено е за вашата безопасност и при заявено мероприятие от спортен клуб, движението в аварийната лента също е изрично забранено!

Аспарухов мост

Аспаруховият мост във Варна, също е емблематично място и достойно може да съперничи по популярност с първото ни предложение. Тук е направен и първият бънджи скок въобще в България, през вече далечната 1989 г. С височина от 52 м., той е достатъчно привлекателен за поклонниците на адреналина. А в комбинация с красивата гледка, откриваща се от една страна към морската ни столица, а от друга – към морето, това може да се превърне в незабравимо изживяване. Тук вече не говорим за виадукт, а за мост в истинския смисъл на думата. Това е единственото място в България, където бънджи скокът ви може да завърши с гмуркане в каналите свързващи Варненското езеро с Черно море. Дестинацията е лесно достъпна, тъй като е в рамките на града. Какво по-подходящо предложение за туристите в близките курорти, да разнообразят лятната си почивка.

Пещера Проходна

Едва ли има родолюбив българин, който да не е виждал „Очите на Бога“, поне на снимка. Те ни „гледат“ от върха на пещерата Проходна. Една от най-обширните, дълги и високи пещери у нас. Позната на хората по нашите земи още от древността, послужила за снимачна площадка на не един исторически филма, както и за сцена на концерти. Не на последно място, тя е все по-популярна сред любителите на спорта и като бънджи дестинация. С височина на скока от 42 м., пещерата ни предлага достатъчно силна емоция.

Няма толкова много (въобще в света) подобни места за бънджи скок, така че това е шанс да сте част от нещо почти уникално! Освен всичко друго, мястото е с усещане за особен дух и енергия, въпреки все по-нарастващата си популярност и непрестанен поток от туристи. Най-лесния начин да я откриете е като се придвижите до Луковит и от там да отбиете за Карлуково. Пещерата се намира тъкмо под пътя. Указателни табели ви посочват мястото и трудно ще го пропуснете.