Съкровищата на България

За тези от вас, които са внимавали в час по история им е ясно, че българската земя има изключително много намерени съкровища от древността. Едно от най-старите злата на планетата е наше. Както знаете, по нашите земи са живели траки, славяни, прабългари, вероятно и някой други народности, за които няма толкова много история, но все пак, всяка от тях е оставила по нещо и така са се събрали много съкровища.

Ще започнем нашата малка история с Вълчи трънското съкровище. Това вероятно е най-големият късмет, на които може да се надява човек. Съвсем случайно, през 1925 г., докато собственика решил да прекопае лозето, намерил 12 кг, чисто злато със сребърни и медни сплави от общо 13 предмета. Само си представете радостта на този човечец, които е намерил всичкото това злато. Естествено, днес то се помещава в музей, както и след намирането му, но дори за малко, да се зарадваш да видиш злато в лозето, си е просто уникално.

Съкровището от село Борово, Русенско. Явно българите сме с голям късмет, защото и това съкровище е намерено докато са орали нивата през 1974 г. За съжаление, при обработката на нивата с машини, те повреждат съкровищата, но след прецизна работа на реставраторите, то пак възвръща първоначалният си блясък, които се състои от 5 сребърни предмета с позлата.

Пренасяме се към съкровището от Летница, което както се досещате, отново е открито докато са копали. Този път, обаче е било за да построят овчарник и на около 50-60см дълбочина, са намерили делва с гърлото надолу. Щом я обърнали, работниците намерили купчина монети, които си поделили. На тях са изобразени няколко различни неща, като тракийски конник борещ се с мечки и прочее. Намерена е също една много добре запазена юзда. Всичко това се случва в далечната 1963, а самото съкровище се счита да датира преди Христа.

Могиланска могила, вероятно има най-богатото съкровище или поне едно от тях. Става дума за малко хълмче, което стояло в къща на средата на града много години, но никой не му обръщал внимание, докато археолози не го разровили през 65-66. Там те намират 3 погребения, като номер 2 е просто уникално. Става дума за погребението вероятно на някоя царица или дъщеря на царя. Намерени са колесници с няколко коня, както и богато украшение на самата принцеса. Голямо количество чисто злато с изящна изработка. Другите два гроба са по-просто направени с по-малко количество злато, но те са по-запазени, което предполага, че са по-нови от номер 2.

Ако сте фенове на златните находки и искате да видите какво предците ни са правили, тогава да видите нашето злато, намерено по нашите земи е първото нещо, което трябва да направите, съчетавайки го със семейна ваканция избирайки оферти за хотели с отстъпка.