Красивите места в Пирин, които си струва да посетите

Със своите красиви природни пейзажи и забележителности, Пирин привлича туристи от цял ​​свят всяка година. Ако не сте били там, препоръчваме ви да го направите. Специално за вас сме избрали някои дестинации, които си струва да включите във вашия списък.

1.Банско – Банско е една от най-известните дестинации в Пирин, един от най-популярните зимни курорти в страната и от няколко години се превръща в популярна лятна дестинация. През зимата Банско предлага много добри условия за ски, а през лятото тези, които обичат висококачествената музика, могат да се насладят на Международния джаз фестивал, проведен в началото на август. Градът е родното място на много известни личности, включително Неофит Рилски и Никола Вапцаров. Бившата им резиденция е превърната в музей, отворен за посетители. Когато сте в Банско, трябва да опитате местните ястия капама, Банско чомлек и други традиционни ястия от региона. Непременно посетете и СПА хотел Русковец в Добринище.

2.Връх Вихрен е най-високият връх в Пирин планина и вторият по височина връх в България след Мусала. Характерното за тази планина е, че тя изглежда много различно от различни посоки. Вихрен е един от най-трудните за покоряване върхове в България, главно заради стръмния терен. Ако решите да се насладите на гледката от връх Вихрен, трябва да сте напълно подготвени. Проучете и изберете най-подходящия маршрут въз основа на вашия опит. Най-доброто време за изкачване е от юли до септември. Не забравяйте оборудването – топли дрехи и удобни обувки.

3.Роженският манастир е един от най-големите и най-добре запазени средновековни манастири в България. Намира се в подножието на Пирин планина, близо до известната Мелнишка пирамида. Храмът е една от 100-те туристически атракции в страната, с изключителна архитектурна и художествена стойност и културно наследство. Хиляди български и чуждестранни туристи посещават през цялата година. Разбира се, има още много места, които си струва да посетите в Пирин. Така че, ако имате начин да отидете там, не пропускайте миналото и вижте красотата на Пирин.

4.Парк за танцуващи мечки в град Белица -Паркът за танцуваща мечка в Белица бе открит преди 20 години. Целта е да се осигурят по-добри условия за живот на принудително уловените мечки, възможно най-близо до естественото им местообитание. Съдбата на тези животни в никакъв случай не е лесна – те са принудени да танцуват и да изпълняват умения, за да забавляват хората, да поддържат глада и суровите условия. Те обаче бяха спасени и днес живеят в парка, където се радват на грижи, грижи и благополучие. Можете да посетите това интересно място, за да научите повече за тези величествени животни.

5.Байкушева мура – Това е най-старото иглолистно дърво у нас.Според анализа тя може да бъде проследена до 13 века. Трудно е да си представим, но това дърво мълчаливо е станало свидетел на историята на българската държава от основаването на страната през VII в. Високо е около 26 м, а диаметърът на дървото е впечатляващ – изисква няколко души да се наред кръг, за да могат да го обгърнат с ръцете си.

6.В най-красивата, величествена и посещавана от туристите част на Пирин, между местностите Предел и Тодорова поляна, е разположен Национален парк „Пирин“. От скалистите върхове до долините, планината е набраздена от 35 големи и малки циркуси, в чиито “легла” са разположени около 170 ледникови езера.

Присъствието на Национален парк „Пирин“ в Списъка на световното културно и природно наследство, потвърждава изключителната и стойност на природния обект! Скоро идва лятото, което разкрива чудесна възможност да си починете за няколко дни и да видите необятната красота на Пирин. Ние вярваме, че има нещо в тази планина, което може да привлече интереса ви и да привлече сърцето ви. Оставяме на вас да се уверите сами.