ENG English
НачалоУсловияКонтакти
 
Видове обекти

ЛОКАЦИЯ

Регион


Манастир "Св.Георги Победоносец"

» Населено място: Поморие
» Община: Поморие
» Регион: Бургас
» Телефон:
» Моб. телефон:
» Сайт:

За повечето от нас Поморие е свързано с една морска дестинация в която можем да прекараме своята почивка, но има и други малко известни факти един от които е манастирът "Св.Георги Победоносец". Всичко започва с появяването на християнството в древно Анхиало, днешния град Поморие. Както в повечето селища по древното Черноморско крайбрежие така и тук в началото на 2 век в града е учредена епископия, която по късно през 5-6 век става седалище на автокефална архиепископия. Предполага се, че така е възникнал и манастирът "Св.Георги Победоносец" през 7 век от гръцки заселници. През далечната 812 година хан Крум завзема селището и то става част от нова България. След приемането на християнството като официална религия, Анхиало става архиепископия през 864 година, но вече с български архиепископ. Доказателство за активната книжовна дейност е известното Анхиалско евангелие от 1337 година на книжовника Методий Гемист.
Манастирът е бил разрушаван няколко пъти, първия при опожаряването на Анхиало през 1366 година от венецианските рицари на Амедей IV известен като Савойския граф и втори път през 1453 година когато окончателно пада под властта на Османската империя.
Една от легендите е свързана със заселването на Селим бей през 18 век. Той бил много богат, но това не го спасило от заболяване от неизлечима болест. Неговият ратай Нено сънувал, че в двора на чифлика тече извор с лековита вода. Като го разкопал, намерил мраморен барелеф на св.Георги и вдигайки го, под него бликнал извор. Селим бей се излекувал и в знак на признателност той и цялото му семейство приели християнската вяра. До извора построил малък храм, а самият той станал първия игумен на манастира. През 1856 година била построена новата черква и много скоро се превърнала в духовен център на околността.


Офертата е прочетена: 2323 пъти.

Изпратете запитване до подателя на офертата

Име: Телефон: е-mail:

Въведете кода:  

Запитване:

Всички полета са задължителни!     


Търсене
  Вид:
    Местоположение:     Населено място:

Вип оферти
Къща за гости " Равеста "
Цигов чарк - възможности за туризъм
Дом " Колеви
Екопътека " Властелина на планините "
СПА… в България